ブックタイトル神戸女子大学家政学部紀要 第50巻

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神戸女子大学家政学部紀要 第50巻

-1-神戸女子大学家政学部紀要,50,1-10,2017世帯属性要因が食の簡便化におよぼす影響についてガンガ 伸子神戸女子大学 家政学部 家政学科The Effects of Households’ Characteristics on Simplification of FoodConsumptionNobuko NGANGAFaculty of Home EconomicsKobe Women’s University, Suma Kobe 654-8585AbstractCurrently in Japan, “cooked foods” and “eating-out” are replacing the “home cooking” in the households. Thebehavior is due to women’s career advancement, downsizing of the households, among others. Thus, the dietinclines towards simpler and convenient food preparations. Therefore, this study classifies home cooking expensesinto raw food materials that require cooking and those convenient foods. It also clarifies the impact of the householdfactors on the expenditure in home cooking categories, cooked food, eating-out and other foods applying LinearApproximate Almost Ideal Demand System (LA/AIDS).The income elasticity of the raw food materials, convenient food, and cooked food in all age groups of householdheads was less than 1 for necessity goods. However, the income elasticity of eating-out in all ages was greater than1 for luxury goods.In all age groups, the household size’s effect on the expenditure share of eating-out decreased due to the economicsof scale of the large households eating at home than eating-out. This effect was higher for the young households.The results also indicate, the number of earners’ effect in the expenditure share of eating-out increased in almost allage groups, since the time spent on household work by employed wives decreased.Keywords: simplification of food consumption, Linear Approximate Almost Ideal Demand System, household size,women’s career advancement要約本研究の目的は、世帯主の年齢階級別に、世帯属性要因が食の簡便化におよぼす影響を明らかにすることである。食の簡便化とは、惣菜を購入するなど調理の直接的な外部化のみならず、調理の手間をかけたくないという食品選択も含まれる。そこで、内食を素材と簡便性の高い食品に区分し、それに中食と外食を加え、世帯規模や有業人員の要因を取り入れたLA/AIDSモデルを世帯主の年齢階級別に適用した。主な結果は、以下のとおりである。いずれの年齢階級においても、外食の所得弾力性は1を超えており、ぜいたく財的性質を示し、それ以外の所得弾力性は1より小さく、必需財的性質を示した。世帯規模の効果は、外食においてすべての年齢階級でマイナス(世帯規模が大きくなると外食を控える)を示した。その効果は、年齢階級が若くなるほど大きかった。有業人員の効果は、ほとんどの年齢階級においてプラス(有業人員が増えると外食が多くなる)を示し、主婦の就労は外食を増やすのではないかと思われた。キーワード:食の簡便化、線形近似したAIDSモデル、世帯規模、女性の社会進出